Thea Synapsis

Грижа за очите през лятото

Летният сезон е любимо време за разходки, плаж, излети в планината и най-различни занимания на открито. По правило през лятото се стараем да предпазим кожата си от изгаряне, докато се радваме на хубавото слънце и море на плажа. Но както кожата може да бъде чувствителна към UVлъчите, така и нашите очи могат да бъдат изложени на риск. В настоящата статия ще представим възможните неблагоприятни последици от слънчевите лъчи върху очите както и полезни съвети за грижа, хигиена и предпазване на очното здраве.

Как UV лъчите вредят на очите

За наша радост озоновият слой блокира голямо количество от вредните UVлъчи, като ни предпазва в голяма степен от тях. Съществуват два типа  UVлъчи, които обаче преминават през озоновия слой и оказват неблагоприятен ефект върху очите – UVAи UVB. Първият вид – UVA, са по-разпространени и проникват по-надълбоко в окото. Те въздействат пряко върху зрението, като действат неблагопиятно върху макулата. Вторият вид – UVB, са известни като причиняващи слънчево изгаряне и зачервяване на кожата, като имат неблагоприятно влияние върху роговицата и лещата на окото.

Зрението е ключово човешко сетиво, на което разчитаме изключително много. Ето защо препоръчваме прилагане на прилежна грижа за очите през лятото, съобразена с интензивността на излагане на слънчеви лъчи.

Как да предпазим очите

Правилната грижа за очите ще ви помогне да предпазите зрението без да се лишавате от любимите си занимания през лятото, които ви носят радост и удовлетворение.

Изберете подходящи слънчеви очила

Слънчевите очила са характерен моден аксесоар. Когато избирате нови слънчеви очила обаче не дизайнът трябва да е водещ приоритет. Инвестицията в слънчеви очила трябва да ви осигури максимална UV защита. Препоръчително е очилата да осигуряват минимум 95% защита. Очилата с по-ниска степен на защита може да навредят повече на очите отколкото да помогнат.

Съществува табу, че най-скъпите слънчеви очила предлагат най-висока степен на защита. Това съвсем не е така. Цената често се определя от марката – т.е. човек плаща заради името на бранда, а не заради качеството на очилата. Има множество модели слънчеви очила с висока степен на UV защита, които се предлагат на приемливи цени. За да сте сигурни в качеството купувайте само от лицензирани оптики.

Също така, при избора на очила обърнете внимание на страничните извивки и доколко неблагоприятните лъчи могат да проникнат отстрани. Задайте си въпроса дали този модел очила приляга плътно около формата на лицето. В общия случай много добра работа вършат очила с по-обемни стъкла, тъй като покриват по-голяма част от лицето.

Ако не сте сигурни дали вашите настоящи слънчеви очила осигуряват необходимата защита, може да се обърнете към очен лекар или служител в оптика, за да ги тествате. Тъмният цвят на стъклата на слънчевите очила не винаги означава висока UVзащита.

Съществуват контактни лещи с UV защита и ако носите такива, това може да ви бъде бонус. Въпреки това, те не могат да осигурят пълната защита на слънчевите очила, поради което е добре да носите и двете.

При децата очите са все още в процес на развитие, което ги прави по-податливи към негативните влияния на лъчите. Ето защо е добре да убедите вашето дете да носи очила или шапка с козирка стриктно и без изключение.

Не шофирайте без слънчеви очила

Страничните прозорци и предното стъкло на автомобилите не предпазват от UV лъчи. Твърде малък процент коли се произвеждат с подобен тип защита – едва около 14% според проучванията. Ако вашият автомобил не попада в този процент, е добре да имате винаги под ръка чифт слънчеви очила.

Носете шапка

Лятната шапка предпазва както косата ви от изгаряне, така и очите – тя блокира над половината от UVлъчите, на които главата на човек е изложена. В комбинация със слънчеви очила лятната шапка осигурява комфорт и усещане за стил. Шапките с по-широка периферия или с козирка съдействат за минимализирането на UVлъчи, които проникват измежду краищата на очилата.

Избягвайте пиковите часове на деня

По възможност през лятото избягвайте прякото излагане на слънце в часовете, в които то е най-силно. Става въпрос за диапазона между 10:00 и 16:00 ч. По този начин ще предпазите както кожата, така и косата, и очите от най-агресивните UVлъчи. В случай, че излизането е наложително, може да се предпазите допълнително, като намажете лицето със слънцезащитен крем (внимавате да не попадне крем в очите) и като се стараете да ходите по сянка.

Добре е да се избягват пиковите часове дори в облачни дни. Много хора се подвеждат по облаците като подходящо време за плаж в средата на деня. Трябва да се знае обаче, че те не спират UV лъчите. Ето защо не бива да сваляте слънчевите очила толкова бързо, след като слънцето се скрие зад облак. Също така, облаците не могат да бъдат извинение да пропуснете слънцезащитния крем.

Не гледайте директно към слънцето

Дори и да носите слънцезащитни очила, не се вторачвайте директно в слънцето. Това може да причини неблагоприятна вреда върху очите. Най-честият вид увреждане на очите след директен контакт със слънцето е увреждане на ретината. В случаи на слънчево затъмнение също е противопоказен директният контакт на очите със слънцето, а предпазните средства са задължителни.

Ползвайте кърпички за ежедневна хигиена

Докато сте навън, винаги е добре да сте снабдени с по едно пакетче сухи и мокри кърпички. Прибавете към тях и 1 опаковка специализирани кърпички за ежедневна хигиена на клепачите. Това са стерилни кърпички, с които ще поддържате очите си чисти, където и да се намирате. Те са изключително удобни и лесни за употреба. В сравнение с капките за очи могат бързо да бъдат използвани на улицата.

При гмуркане в басейн и море: плувни очила

Най-добре лятото прекарваме на морето или в басейна. В басейна обаче хлорът оказва неблагоприятно въздействие върху очите, което води до сухота, зачервяване или инфекция. Солената вода на морето също съдържа замърсяващи очите вещества. Поради това е желателно преди и след плаж или посещение на басейн да се използват естествени заместители на сълзите . Те хидратират и защитават очната повърхност, отмиват алергените и предотвратяват замърсяването на очите. Очилата за плуване също са добро решение. Те ще предпазят очите ви и ще осигурят добра видимост под вода. Ако носите контактни лещи, не забравяйте да ги свалите преди да влезете в басейна.

Ако попадне пясък в окото

Случва се понякога на плажа да попадне пясък в окото. В такива случаи не бива да търкате очите. Измийте ги с чиста вода или накапете изкуствена сълза като държите клепачите отворени, след което мигайте, за да може твърдите частици да излязат навън. Ако очите ви се зачервят много и дразненето е силно, е добре да потърсите медицинска помощ, тъй като пясъкът може да нарани роговицата.

При процедури в солариум: UVзащитни очила

Солариумът може да генерира екстремно количество UV лъчи, поради което трябва да се подходи с внимание както към времето, което престоявате вътре в него, така и при защитата на очите. В този случай е добре да използвате не слънчеви очила, а специализираните UV защитни очила, които отговарят напълно на изискванията за безопасност при провеждане на процедури в солариум.

При ремонти и работа в градина: предпазни очила

Лятото е идеално време за извършване на ремонти у дома или за работа в градината. Докато действате по задачите, не забравяйте да се снабдите с предпазни очила, които да защитят очите от прах, мръсотия и летящи частици. Предпазните очила при ремонт ще ви осигурят по-добра защита от слънчеви или обикновени очила, тъй като прилепват плътно към лицето. Ако все пак напрашите очите си,използвайте изкуствени сълзи.

Обща хигиена и грижа за очите

Приемайте храни, полезни за очите

Доказано е, че витамини С, Е и цинк забавят процеса на стареене на очите. През лятото може да разнообразите храненето с полезни за очите плодове и зеленчуци – ягоди, домати, авокадо, чушки и др. Рибата също е изключително полезна за здравето на очите. Ако не приемате с храната достатъчно витамини и минерали, може да приемате хранителни добавки за очи, които съдържат всичко необходимо за вашето очно здраве.

Избягвайте дехидратацията

Пиенето на вода подпомага зрението, а дехидратацията през лятото може временно да го наруши, тъй като възпрепятства нормалния процес на образуване на сълзи. Редовният прием на вода – по 2 литра на ден, оказва благоприятен ефект върху работата на очите.

Мийте ръцете си често

През лятото прекарваме повече време навън, което увеличава и шанса от разпространение на инфекции. Добре е да миете ръцете често, за да предотвратите попадането на бактерии и вируси чрез докосване на очите. Това е изключително важно и при поставянето на контактни лещи.

Не прекалявайте с климатика

Дори и да не ви се вярва, работата на климатика в офиса или в колата може да доведе до т.нар. сухо око. Ако ви се налага да стоите продължително време в близост до климатик, използвайте хидратиращи капки за очи. По този начин ще избегнете неприятното дразнение и ще бъдете по-фокусирани в работата си.

Не пропускайте ежегодния контролен преглед

Контролният преглед на очите всяка година ви дава спокойствие и сигурност, че очите ви са здрави. На контролен преглед могат да бъдат хванати редица очни проблеми в техния начален стадий. Контролният преглед представлява основна и първостепенна грижа за очите, която всеки човек трябва да възприема като ангажимент към самия себе си.

При целодневно носене на диоптрични очила

Ако попадате в групата на хора с намалено зрение, които носят диоптрични очила за близко и далечно виждане, е добре да се консултирате с очния лекар какви слънчеви очила са подходящи за вас. Той може да ви изпише диоптрични очила със слънцезащитно покритие, с по-тъмни стъкла и защити както от UVлъчи, така и от вредното лъчение на екрани (монитори, лаптопи, телефони и др.). Ако носите контактни лещи, може без проблем да ги комбинирате с подходящи слънчеви очила.

Четете внимателно листовките на лекарствата

Приемът на различни лекарства може да направи очите ви по-уязвими при излагане на слънце. Това могат да бъдат антибиотици, противозачатъчни, хормонални лекарства и други медикаменти. Поради тази причина ви съветваме, да прочетете внимателно листовките на лекарствата, които приемате, за да проверите дали причиняват повишена фоточувствителност. Ако това е така, избягвайте максимално излагането на слънце.

Synapsis Synapsis Synapsis Synapsis