Thea Synapsis

Конюнктивит

Конюнктивит – всичко, което трябва да знаем за него

Конюнктивитът, известен също и с названието зачервено око, представлява възпаление на конюнктивата на окото. Конюнктивата е тънка прозрачна мембрана, която покрива бялата част на окото и обгръща вътрешната повърхност  на клепачите.

Конюнктивитът се среща по-често при децата, отколкото при възрастните. Той може да бъде силно заразен, поради което се разпространява бързо в училищата и детските градини. Заболяването се предава на други хора до 2 седмици, след като започне да се развива. След диагностициране конюнктивитът може да бъде излекуван сравнително бързо. В настоящата статия ще се спрем поетапно върху симптомите на заболяването, неговите причинители, диагностика, лечение и превенция.

Симптоми на зачервеното око

Препоръчваме да посетите лекар специалист, ако при вас се наблюдават следните симптоми:

 • Розов или червеникав цвят в бялата част на очите;
 • Оток на конюнктивата и/или клепачите;
 • Усещане за дискомфорт на очите и желание да ги разтриете;
 • Увеличено сълзотечение;
 • Поява на воднист или гъст секрет, който се натрупва в очите ви през нощта;
 • Усещане за сърбеж, дразнене и/или парене;
 • Контактни лещи, които се разместват и причиняват дискомфорт.

В зависимост от причинителя на конюнктивита, могат да се появят и други по-специфични симптоми.

При вирусен конюнктивит:

 • Проявява се със симптоми на настинка, грип или друга респираторна инфекция;
 • Обикновено започва с едното око и може да се разпространи в другото в рамките на няколко дни;
 • Появява се по-течен секрет.

При бактериален конюнктивит:

 • По-често се асоциира с гъст секрет, който може да причини усещане за слепване на клепачите;
 • Понякога се констатира съпровождаща ушна инфекция.

При алергичен конюнктивит:

 • Наблюдава се и в двете очи;

 • Причинява интензивен сърбеж, сълзене и оток на клепачите;

 • Може да се прояви със симптоми на алергия като сърбящ нос, кихане, драскане на гърлото или астма.

При конюнктивит, причинен от механични дразнители:

 • При зачервено око в следствие на попадане на химикал (шампоан, сапун и др.) в окото може да се появи воднист секрет.

Причинители на конюнктивит

Конюнктивитът се дължи на вируси или бактерии, алергии или механични дразнители, които попадат в очите и довеждат до възпаление.

Вируси или бактерии

Бактериалният конюнктивит се причинява от бактерии. Много различни бактерии могат да предизвикат конюнктивит, но най-често това са стрептококи или стафилококи. По-рядко конюнктивитът може да се появи в следствие на болест, предавана по полов път. Гонореята може да доведе до рядка, но опасна форма на бактериален конюнктивит, която предизвиква намаляване на зрението. Хламидията също може да причини зачервено око при възрастни. Ако по време на раждане бременната жена има бактерии като хламидия или гонорея, конюнктивитът може да се предаде на бебето. В ситуация с новородено следва да се вземат незабавни мерки.

Вирусният конюнктивите обичаен при някои вирусни инфекции, причинени от аденовируси или ентеровируси и може да се появи по време на обикновена настинка, хрема или грип.Този тип се среща по-често в сравнение с бактериалния. Заболяването започва с едното око, а след това се прехвърля и на другото. Може да напипате подут лимфен възел пред ухото или под челюстта.

И двата типа – вирусен и бактериален конюнктивит, се считат за силно заразни и могат да бъдат предадени на друг човек чрез контакт с ръка.

Алергии

Алергиите в следствие на пролетен прашец, растения, треви, плесени, домашни любимци и др. могат да причинят зачервено око при едното или и  двете очи. Среща се по-често при хора, които имат сенна хрема, астма, екзема. Зачервяването може да се появява сезонно.

Алергените стимулират организма да създава повече хистамини, които провокират появата на възпаление като част от имунния отговор на тялото към инфекцията. От своя страна, това довежда до т.нар. алергичен конюнктивит. Той се характеризира със силен сърбеж. Конюнктивитът в следствие на алергия не е заразен.

Механични дразнители

Конюнктивитът може да бъде причинен и от чуждо тяло/химикал, който попада в окото. Вещества като шампоана за коса или хлор, който присъства във водата в басейните, например, могат да доведат до поява на възпаление. Изплакването на очите с чиста вода и честото накапване на изкуствени сълзи без консервант е ефективен начин да се предпазите от механичен дразнител на окото. Този тип конюнктивит не е заразен.

Други

Причина за конюнктивит може да бъдат капки за очи (обикновено такива съдържащи консервант), като в такива случаи капките се сменят. Симптомите на зачервено око могат да се появят и в следствие на дразнение от контактни лещи или разтвор за лещи. Вашият очен лекар ще ви консултира и насочи към друг тип контактни лещи или разтвор. Неправилното поставяне на контактните лещи също може да причини зачервяване на окото.

В значително по-редки случаи се срещат като причинители на конюнктивит гъбички, амеби и паразити.

Диагностика на конюнктивит

Вашият очен лекар може да установи конюнктивит изключително бързо, чрез обстоен преглед на очите. Може да ви попита дали очите ви сърбят или сълзят, както и  дали имате симптоми на обикновената настинка, сенна хрема или астма. При нужда се взима проба от слъзната течност с помощта на тампон и се изпраща за лабораторен анализ.

Проведено изследване може да докаже дали причинителят е бактерия или вирус. Едва тогава лекарят предписва подходящо лечение.

При диагностика на конюнктивит може да зададете следните въпроси на очния лекар:

 • Заразен ли е моят конюнктивит?
 • Ако е заразен, как мога да избегна разпространението му?
 • Налага ли се да си остана вкъщи и да не ходя на работа/училище?

След прилагане на лечение е задължително да посетите отново вашия лекар, който ще проследи подобряването на очната инфекция.

Лечение на конюнктивит

Лечението на зачервеното око се назначава съобразно неговия причинител. Ако то се дължи на механичен дразнител, ще изчезне от само себе си в рамките на няколко дни. Ако обаче е в резултат на бактерия, вирус или алерген, се прилагат няколко варианта за лечение.

При бактериален конюнктивит

При наличие на бактериална инфекция се прилага лечение с антибиотик, предписан от вашия лекар.  Той може да бъде приложен под формата на капки за очи, мехлем или и двете. Възрастните обикновено предпочитат капките, докато при деца по-често се изписва гел, тъй като е по-лесен за нанасяне. С помощта на антибиотичното лекарство симптомите отшумяват до няколко дни.

При вирусен конюнктивит

При вирусния конюнктивит няма  специфично лечение. Подобно на обикновената настинка, симптомите на вирусния конюнктивит отслабват в рамките на 7 до 10 дни. За облекчаване на симптоните се предписва изкуствена сълза без консервант .

При алергичен конюнктивит

Алергичният конюнктивит се подобрява с лечение на симптомите на алергия. Лечението обикновено преминава с лекарства от групата на антихистамините, които спират възпалението.  Препоръчва се лечение с антихистаминови или противовъзпалителни капки за очи.

При конюнктивит в следствие на механични дразнители

Измийте старателно очите с чиста вода в продължение на 5 минути. Зачервяването би следвало да започне да намалява в рамките на 4 часа. При попадане на по-силен химикал в окото, като например белина, незабавно изплакнете очите с много вода и потърсете лекарска помощ.

Домашни средства

При всички видове конюнктивити може да използвате капки за очи тип изкуствени сълзи без консервант. Те ще помогнат за облекчаването на симптомите, като хидратират и предпазят очната повърхност. Също така, ако носите контактни лещи, е добре да спрете тяхното използване докато симптомите не изчезнат напълно.

Превенция срещу заразяване с конюнктивит

Спазването на добра хигиена е един от най-добрите начини да се предпазите от конюнктивит.

 • Не докосвайте очите си с мръсни ръце;
 • Мийте ръцете често и старателно със сапун и топла вода;
 • Използвайте чисти кърпи за лице и ръце;
 • Не споделяйте козметика с други хора, особено очна линия или спирала;
 • Сменяйте регулярно калъфката на възглавницата с чиста и др.

Превенция срещу предаване на конюнктивит

При диагностициран конюнктивит в следствие на бактерия или вирус е добре да обърнете внимание на превенцията срещу неговото предаване на други хора.  Можете да предпазите вашето семейство и приятели, като спазвате следните правила:

 • Измивайте редовно ръцете или ползвайте дезинфектант;
 • Избягвайте да докосвате заразеното око с пръсти, използвайте памук/тампон или чиста кърпа;
 • Почиствайте очите с помощта на специални стерилни тампони за очи и след неговото изхвърляне, мийте отново ръцете;
 • Ако използвате изкуствени сълзи за облекчаване на симптомите, употребявайте различни опаковки за болното и здравото око;
 • Избягвайте да споделяте кърпи с други хора;
 • Сменяйте ежедневно кърпите за ръце и лице с чисти;
 • Спазвайте съветите, които сте получили от вашия очен лекар за грижа на контактните лещи и носете очила известно време;
 • Не посещавайте публични басейни;
 • Ако вашето дете има конюнктивит, е добре да го спрете от училище до 24 часа след стартиране на лечението с цел предпазване от предаване на други деца.

Превенция срещу повторно заразяване с конюнктивит

За да избегнете повторно заразяване с конюнктивит е добре да направите щателна дезинфекция на всички предмети, до които лицето ви се докосва:

 • Изперете на висок градус калъфките за възглавници;
 • Дезинфекцирайте очила и калъфа за очила;
 • Изхвърлете козметиката за очи, която се употребявали, докато сте имали зачервени очи;
 • Изхвърлете капките за очи, които се ползвали във време на заразяването;
 • Щателно почистете контактните лещи за дългосрочна употреба, ако ползвате такива;
 • Изхвърлете разтвора за контактни лещи, който сте ползвали.

В какви случаи е добре да потърсите лекарска помощ

Свържете се с вашия личен лекар или очен лекар в случаи, когато:

 • Наблюдавате секрет от окото, който може да е прозрачен или гъст с по-жълтеникав цвят;
 • Ако клепачите ви са слепнали  сутрин;
 • Усещате болка в окото в следствие на ярка светлина;
 • Очите ви са зачервени;
 • При висока температура, втрисане, намаляване качеството на зрението;
 • Свържете се незабавно с лекар, ако вашето бебе има зачервяване на очите;
 • При наличие на леки симптоми, когато зачервяването на окото не отшумява в рамките на две седмици.

Synapsis Synapsis Synapsis Synapsis Synapsis