Thea Synapsis

Сухо око

СУХО ОКО - как да разпознаем проблема и да предпазим очната повърхност от увреждане

Синдромът на сухото око представлява многофакторно заболяване, от което в последните години страдат все повече хора. В миналото от заболяването са били засегнати главно хора над 50-годишна възраст, но с развитието на технологиите и навлизането на съвременни технически средства – компютри, различни смарт устройства и тяхната продължителна употреба, заболяването се среща много често в значително по-млада възраст.

Какво представлява синдромът на сухото око

Синдромът на сухо око се изразява в засягане на очната повърхност, в резултат на количествена или качествена промяна в сълзите. Синдромът може да варира от леко, но постоянно дразнене на очите до значително възпаление и видими белези по очната повърхност. Синдромът на сухо око е една от най-често срещаните причини за посещения при очния лекар.

Устройство и функции на слъзния филм

Слъзният филм играе една от най-важните роли като поддържа очите влажни, почиства очната повърхност и осигурява защита срещу нараняване и инфекция. Чрез мигането на клепачите той се разстила равномерно, което обикновено се случва на всеки 5 до 10 секунди. Слъзният филм има три обособени слоя, всеки от които изпълнява определена функция:

 1. Дълбокият мукозен  слой е най-вътрешният слой на слъзния филм. Състои се от слуз, която се произвежда от конюнктивата. Той значително намалява налягането на очната повърхност. Освен това позволява лесно и равномерно разстилане на водния слой върху роговицата, което е важно за остротата на зрението.
 2. Средният воден слой съставлява повечето от това, което обикновено възприемаме за сълзи. Този слой се произвежда от слъзните жлези. Той снабдява роговичния епител с хранителни вещества и атмосферен кислород и има антибактериален ефект. Освен това почиства очната повърхност, като отмива натрупали се частици и бактерии.
 3. Повърхностният липиден слой формира най-външната повърхност на слъзния филм и се произвежда от мейбомиевите жлези. Основната му функция е да предпазва изпаряването на сълзите.

Освен хидратация на окото, произвеждането на сълзи представлява и отражение на външни стимули, като например нараняване или силна емоция. Рефлексните сълзи обаче не спомагат за облекчаване на сухотата в очите и това е причината, поради която човек с насълзени очи може да се оплаква от дразнене в окото.

Кои са основните причини за Синдрома на сухото око?

 1. Намалена слъзна секреция

Една от най-честите причини за намалената слъзна секреция е процесът на стареене. Възрастта е най-важният рисков фактор за развитието на сухо око. Жените са предразположени към този синдром заради хормоналния дисбаланс преди и по време на менопаузата. Освен това влияние оказват различни заболявания на окото като: възпаление на клепачите, възпаление на конюнктивата, носене на контактни лещи, след операции за корекция на зрението, употреба на някои медикаменти като антидепресанти, перорални контрацептиви, антиглаукомни средства, ендокринен дисбаланс и други.Някои общи автоимунни заболявания също се асоциират със сухо око – някои колагенози, ревматоиден артрит, системен лупус  еритематодес, като честотата им е по-честа при жени.

 1. Бързо изпарение на сълзите

То се получава при т.н. „Компютърен зрителен синдром“ и се дължи на продължителна работа с компютри или други електронни устройства, поради концентрация върху обектите от монитора. Други причини са сухият въздух,  работа в помещения с климатик, изкуствена светлина и др.Вятърът, високата надморска височина и цигареният дим също предизвикват сухота в очите. По-честото мигане осигурява хидратация за очите и облекчава симптомите.

Кои са основните симптоми при Синдрома на сухото око?

 • сълзене
 • усещане за чуждо тяло
 • чувство на дискомфорт
 • парене
 • леко преходно зачервяване
 • сърбеж
 • замъглено виждане, което се подобрява с мигане
 • засилване на симптомите след четене, гледане на телевизия или работа на компютър.

Поради обстоятелството, че понякога водещият субективен симптом е сълзенето от очите, голяма част от хората дори не разбират, че имат здравословен проблем. Това се дължи на факта, че произведените сълзи са некачествени и не се задържат върху очната повърхност.

Синдром на сухо око при носене на лещи

Половината от хората, които носят контактни лещи, страдат от сухо око. Това от една страна се дължи на факта, че лещата абсорбира част от слъзния филм върху роговицата, и от друга на това, че контактните лещи намаляват чувствителността на периферните нервни окончания и по този начин се редуцира количеството на произведения слъзен филм. В такива случаи е добре да използвате хидратиращи капки за очи, които могат да се поставят върху контактните лещи. Изкуствените сълзи възстановяват хидратацията за известен период от време.

В случаи на изостряне на синдрома на сухо око Вашият офталмолог може да препоръча да спрете използването на контактни лещи за известно време, докато очите се възстановяват.

Възможни усложнения при синдрома на сухото око

По-сериозни усложнения на синдрома на сухо око включват:

 • Очни инфекции

Една от функциите на сълзите е, да предпазят очната повърхност от развитие на инфекция.

 • Увреждане на очната повърхност

Ако не бъдат взети мерки за облекчаване на симптомите, синдромът на сухо око може да доведе до (хронично) възпаление на очите и проблеми със зрението.

 • Намаляване качеството на живот

Синдромът на сухо око може да затрудни изпълнението на ежедневни дейности, свързани с работата на компютър.

Превенция - Как да се предпазим от синдрома на сухо око

За облекчаване на симптомите, причинени от синдрома на сухо око, е добре да използвате качествени изкуствени сълзи без консервант. Капките Theoloz Duo представляват изкуствени сълзи, които имат двукомпонентен състав и полезно действие за всеки вид сухота в очите.

Накапването с изкуствени сълзи може да се комбинира със следните мерки за облекчаване на симптомите:

 • Спазване на добра хигиена;
 • Проучете околната среда, която обитавате – въздухът на голяма надморска височина или по време на полет в самолет може да бъде изключително сух. Когато прекарвате време в такава среда, е полезно да затваряте очи за няколко минути, за да сведете до минимум изпаряването на сълзите.
 • Разумно използване на електронните устройства – задължителна почивка на всеки час. Затворете очи за няколко минути или мигайте многократно в продължение на няколко секунди, за да се разнесе равномерно сълзата по повърхността на окото;
 • Съзнателно по-често мигане;
 • Позиционирайте екрана на компютъра малко под нивото на очите. Ако екранът е над нивото на очите, отваряте очите си по-широко, за да го гледате. Когато екранът е малко по-ниско, това може да намали процеса по изпаряване на сълзи;
 • Пийте достатъчно вода, за да бъдете хидратирани;
 • Носете защитни очила или слънчеви очила – те добавят предпазни защити, които блокират вятъра и сухия въздух;
 • Избягвайте цигарения дим, тъй като той може да влоши симптомите на сухо око;
 • Овлажняване на въздуха в помещенията – през зимата овлажняването на въздуха е ключово, тъй като отоплителните уреди го изсушават;
 • Избягвайте насочването на въздушна струя към очите, например от сешоар, климатик, вентилатор и др.

Основната цел на лечението е да се постигне максимален физиологичен комфорт на окото, намаляване до изчезване на субективната и обективна симптоматика на заболяването.

Кога е добре да се консултирате с лекар

Ако симптомите не отзвучат след приложена терапия с изкуствени сълзи,е необходимаконсултация с офталмолог. Лекарското наблюдение е препоръчително, ако имате продължителни признаци на сухо око, включително зачервени, раздразнени, уморени или болезнени очи. Офталмологът може да диагностицира най-точно първопричинителя на синдрома на сухо око и да предпише необходимата терапия .

Пренебрегването на проблема може да доведе до увреждане на очната повърхност.

Synapsis Synapsis Synapsis Synapsis