Thea Synapsis

Блефарит

Това е доста често срещано заболяване на очите, което се дължи на хронично възпаление на ръба на клепачите, а понякога представлява и "скритата" причина за различни оплаквания.

Отличителните му характеристики главно са раздразнение, сърбеж и зачервяване на ръба на клепачите и обикновено засяга и двете очи. Често се забелязва лепкав секрет в корените на миглите, лющене по ръба на клепачите, подобно на пърхот и мазни или восъчни корички. При хронични състояния може да има загуба на мигли, както и да се появяват често ечемици. Понякога се бърка с конюнктивит, но двете заболявания могат да съществуват успоредно (блефароконюктивит). Обикновено се появява при хора с мазна кожа, пърхот или сухота в очите.

Причините могат да бъдат бактерии (обикновено стафилококи), алергии, повишена секреция на себум от жлезите на клепачите или недостатъчна хигиена на очите.

Съществуват главно 3 вида блефарит:

1. Преден стафилококов, който обикновено засяга хора в ранна възраст, има лепкави секрети и при сутрешното събуждане клепачите обикновено са залепнали;

2. Преден себореен (подобен на пърхот), който засяга по-възрастни хора и може да съществува съвместно със себореен дерматит на лицето или на скалпа;

3. Заден блефарит, дължащ се на дисфункция на мейбомиевите жлези, който се характеризира с хронично дразнене на клепачите, сухота в очите и може да съществува съвместно с розацея или себореен дерматит.

Лечението е локално, но и общо, в зависимост от причината. Локалното лечение се състои от:

1. Лекарствено лечение;
2. Поставяне на топли превръзки (компреси);
3. Добра хигиена на клепачите;
4. Масаж на ръба на клепачите

Synapsis