Thea Synapsis

Макулна дегенерация, свързана с възрастта (МДСВ)

Макулната дегенерация, свързана с възрастта (МДСВ) е най-честата причина за необратима загуба на централно зрение! Тя въздейства по такъв начин на макулата, че окото бавно и постепенно губи способността да вижда ясно някои детайли. В модерните общества МДСВ е най-честата болест на очите при хора над 55 години.

МДСВ е дегенеративно заболяване на макулата, т.е. мястото, разположено в центъра на ретината и отговорно за острото, централно зрение, необходимо при шофиране или четене. Когато е засегната макулата, централното зрение се замъглява и това постепенно води до необратимата му загуба на едното или двете очи на пациента.

Много от възрастните хора имат макулна дегенерация, която съпътства "нормалното" остаряване на организма. Проучвания показват, че 1,5% от хората на възраст над 60 г. страдат от "влажната" форма на заболяването. Защо точно се случва това, все още е неизвестно, въпреки че неотдавнашни проучвания показват множество утежняващи - или иначе наречени рискови фактори за развитие на заболяването, като например: наследственост (като вероятно причинители се сочат специфични гени), принадлежност към кавказката /бялата раса, тютюнопушене, хипертония, хиперхолестеролемия и захарен диабет.

Основните симптоми са:

• Правите линии изглеждат вълнисти

• Някои букви „изчезват“ при четене

• Намалява способността за различаване на цветовете

• Затруднено виждане в здрач и тъмнина

В напреднал стадий на заболяването пациентът има затруднения с много ежедневни дейности като: четене, шофиране, разпознаване на лица, гледане на телевизия, пътуване, пазаруване и т.н.

Свързаната с възрастта дегенерация на макулата се разделя на два вида: суха (не-неоваскуларна) и влажна форма (неоваскуларна). Сухата форма, която е по-честа и се среща при 85-90% от пациентите, се причинява от стареенето и изтъняването на макулната тъкан, от натрупването на пигменти или комбинация от двата процеса. Влажната форма на заболяването обикновено води по-бързо до още по-сериозна загуба на зрението.

Увреждането на макулата се причинява от излишък на свободни радикали, метаболитни продукти, които атакуват клетъчните стени и оказват значително натоварване върху лещата и ретината. Очите ни вече са защитени от свободните радикали чрез един механизъм за естествена защита, тъй наречените антиоксиданти, които се набавят от храната. Важно е, когато организмът ни започне да старее, да се грижим за него, като приемаме постоянно все по-големи количества от основните микроелементи.

Освен недостатъчните количества необходими антиоксиданти в макулата, има много фактори, които оказват отрицателно въздействие върху естествения защитен механизъм на очите. Най-важните са: тютюнопушене, хранителен режим с ниско съдържание на лутеин и зеаксантин, затлъстяване, продължително излагане на пряка слънчева светлина, наследственост, пол (жените са по-уязвими), хипертония, светъл цвят на ириса.

При случай на МДСВ, профилактиката и превенцията играят най-важната роля, тъй като състоянието е необратимо и изгубеното зрение не може да бъде възстановено.

Научните изследвания са показали, че приемът на хранителни добавки, богати на антиоксиданти, имат профилактичен ефект, като намаляват риска от развитие на МДСВ. Лутеин и зеаксантин са две защитни вещества от групата на каротеноидите, които се намират изключително в "жълтия пигмент на макулата" и са отговорни за нейната плътност. Според изследванията, приемът на лутеин и зеаксантин значително подобрява качеството на пигмента на макулата.

Лутеин и зеаксантин действат като "вътрешни слънчеви очила" по два начина: абсорбират синята светлина и неутрализират свободните радикали. Приемат се единствено чрез храната и не се синтезират от организма. В природата се срещат в тъмнозелените зеленчуци (спанак, броколи и т.н.), както и в плодовете. За да си набавим обаче препоръчителния дневен прием на лутеин и зеаксантин, трябва да консумираме най-малко 2 дълбоки чинии суров спанак дневно!

Поради тази причина са създадени хранителни добавки, които "укрепват" зрението, така че очите да бъдат защитени колкото е възможно по-дълго. Освен лутеин и зеаксантин, те съдържат антиоксидантни витамини С и Е, цинк и селен. Клинични изследвания показват, че комбинацията от антиоксиданти и цинк намаляват риска от развитие на прогресивна МДСВ с 33%.

Ресвератрол е естествена съставка, съдържаща се в гроздето и известна със своето силно антиоксидантно, антиангиогенно и противовъзпалително действие. Доказано е, че редовният прием на ресвератрол намалява вероятността от развитие на МДСВ с 40%.

Омега-3 мастни киселини са друга категория вещества, които трябва да се вземат от хора, страдащи от МДСВ. Посредством проучвания е доказано, че Омега-3 предоставят активна защита срещу МДСВ и намаляват риска от заболяването с 38%.

По този начин, приемът на хранителни добавки с антиоксидантни витамини, минерали и вещества като ресвератрол, лутеин и зеаксантин в комбинация с балансиран и пълноценен хранителен режим, защитата от слънчева светлина и воденето на здравословен начин на живот, са в основата на превенцията срещу МДСВ.

По отношение на ексудативната форма на болестта – ефективен начин за борба с нея започна през 2000 г. с фотодинамичната терапия, която използва свойството на едно активно вещество - вертепорфин (verteporfin), което, от една страна, се абсорбира селективно от неоваскуларната мембрана, а от друга, се активира с помощта на лазер и произвежда токсични съединения, които я унищожават.

През последните години обаче, постигнахме съществен напредък в лечението на заболяването с навлизането в нашия арсенал от средства на антиангиогенните вещества (anti-VEGF).

Тези вещества потискат действието на васкуларния ендотелен растежен фактор (VEGF) -  протеин, който стимулира, наред с другото, патологичната неоваскуларизация, при свързаната с възрастта дегенерация на макулата.

Лечението с антиангиогенни вещества се извършва с инжектиране на лекарството в стъкловидното тяло на окото, на редовни интервали от време (4 седмици).

"Инжекцията" за окото, както се нарича на разговорен език, се извършва с проста процедура, с анестетични капки при асептични условия, а иглата, която се използва, е много фина и не причинява болка.

Клиничните изпитвания са показали съществени резултати от използването на този метод на лечение, като комбинацията на фотодинамичната терапия с тези две вещества, както и с някои други, също така показва доста добри резултати.

Дегенерацията на макулата в напреднала форма намалява сериозно централното зрение, затова ранната диагностика и навременното лечение са единствените оръжия, с които разполагаме.

Информираността на гражданите за ранните симптоми също така е задължение на държавата, на офталмолозите и офталмологичните асоциации за правилната превенция на болестта. Всички ние и особено тези, които са на възраст над 50 години, трябва да правим ежегоден профилактичен преглед при офталмолог, а ако страдаме от някоя форма на заболяването, трябва правилно да следваме инструкциите му.

Synapsis