Thea Synapsis

История

През 1994 г. във френския град Клермон-Феран, Анри Шибре основава Laboratoires Théa – фармацевтична компания за разработване и производство на иновативни офталмологични продукти за офталмолозите и техните пациенти. Историята на Théa е тясно свързана със семейство Шибре от 1883 г. и представлява продължение на създадената през 1978 г. компания Transphyto.

За по-малко от 10 години Théa успява да се превърне в най-голямата независима офталмологична фармацевтична компания във Франция и останалата част от Европа.

Продуктите на Théa се предлагат в 60 страни, главно в Европа, чрез 11-те дъщерни фирми в Африка, Латинска Америка, както и страни от Далечния изток като Япония и Корея.

Изследването и разработването на нови продукти е от съществено значение за Théa и за тази цел компанията отделя повече от 10% от приходите си.ПОЛ ШИБРЕ (1844-1911)


Връзката на семейство Шибре с офталмологията започва с военния лекар Пол Шибре. Докато служи в Алжир, той култивира научен интерес към трахомата – очно заболяване, заниманията с което ще го увличат през целия му по-нататъшен живот. По време на една военна кампания през август 1871 г. той е засегнат от хориоретинит, който го оставя почти сляп.

През 1875 г., след проблеми със здравето си, отваря очна клиника в Клермон-Феран, където освен с ежедневната практика се занимава и с очна хирургия и изследвания.

СЪЗДАВАНЕ НА ФРЕНСКОТО ОФТАЛМОЛОГИЧНО ДРУЖЕСТВО (SFO)

През последните десетилетия на 19-ти век напредъкът в областта на науката заема важно място в Европа и се появява гъста мрежа от конференции, научни организации и академии, което е свързано с увеличаване на броя на специалистите. Пол Шибре е един от тези, които посещават конференции и академии по цяла Европа. През 1879 г. лекарите Шибре и Мартин безуспешно се опитват да създадат научно общество. Чрез тези контакти и усилия на 29-ти януари 1883 в Париж е създадено Френското офталмологично дружество (SFO). Пол Шибре е първият президент на SFO.

НАУЧНА ДЕЙНОСТ

Научната работа на Пол Шибре е значима и включва различни области на офталмологията. Едно от неговите изобретения е хроматофотометър (уред за измерване на интензитета на цвета на даден материал), който работи с поляризирана светлина и произвежда 2700 нюансa, позволяващи на лекаря да направи надеждна диагностика на далтонизмa. Освен това се опитва да популяризира използването на нов диагностичен метод за откриване на късогледството – скиаскопията.

Въпросът за асептиката и рискът от замърсяване занимават Пол Шибре до края на живота му. На годишната конференция на SFO през 1891 г. той представя проучване на бактериалните инфекции на конюнктивата, а през 1896 г. – за трахоматозния конюнктивит (специфична очна инфекция, дължаща се на бактерията Chlamydia trachomatis). Препоръчва строги профилактични и хигиенни мерки преди и след хирургичните операции, за да се намали рискът от ендофталмит.

Въпреки, че живее в Клермон-Феран, Пол Шибре пътува из цяла Европа, където получава признанието на своите колеги.


Анри Шибре (1876-1943)


Под влияние на чичо си Пол фармацевтът Анри Шибре отваря домашна аптека в Клермон-Феран, в която започва да произвежда офталмологични лекарствени форми. Предпочитанията му са към очните мехлеми, тъй като при водните разтвори съществуват значителни проблеми с трайността и стерилността им. През 1902 г. Анри основава Laboratoires Chibret. Икономическото развитие на френските и европейските пазари е по-скоро умерено поради факта, че на разположение са много малко материали за офталмологично приложение. Едва след края на Втората световна война развитието на фармацевтичната индустрия се отразява и върху офталмологията.


Жан Шибре (1915-1989)


Завършил фармация в Клермон-Феран и Тулуза, след края на Втората световна война, Жан Шибре дава на Laboratoires Chibret напълно нова национална и международна насока. Скоро той я превръща във водеща фармацевтична компания в Европа, Африка и Близкия изток.

През 1946 г. Жан Шибре посещава компанията MERCK в Съединените щати, с която развива близки отношения. Получава лиценз за производството на капки за очи, стрептомицин и някои кортикостероиди. С новите офталмологични продукти Laboratoires Chibret предизвиква революция в лечението на очните инфекции.

Laboratoires Chibret създава нови за времето си условия, въвеждайки консерванти в своите продукти, за да останат стерилни, както и указание за срока на годност – нещо, което веднага се възприема от здравните органи.

През 1969 г. Жан Шибре взима решение да се присъедини към американската компания Merck Group (MSD). В скоро време новата компания Chibret MSD се превръща в световен лидер в производството на иновативни продукти като Timoptol (антиглаукомни капки тимолол).


Жак Шибре (1941-1989)


Biophysic Medical е основана през 1974 г. от Жак Шибре и пуска на пазара устройство за автоматизирана електрофизиология (Pantops). Проектирането и внедряването на устройството се извършват в сътрудничество с отделението по офталмология на Университетската болница в Клермон-Феран.

Под ръководството на Жак Biophysic Medical се превръща в световен лидер в ултразвуковата диагностика и втората компания в областта на използването на лазер в офталмологията.

За да се превърне в основен играч на пазара в САЩ, който по това време представлява 70% от световния пазар, Biophysic Medical се присъединява към френската група Synthelabo Biomedical, през главния акционер l'Oréal.


Анри Шибре (1940)


След като завършва фармация в Клермон-Феран и след една година, прекарана в Северна Америка, Анри Шибре поема ръководството над всички експортни дейности на компанията Laboratoires Chibret.

След сливането на компанията Laboratoires Chibret с групата Merck през 1969 г., Анри Шибре работи дълги години в Merck в Белгия.

През 1978 г. той основава своя собствена компания, Laboratoires Transphyto. Тя започва дейността си със създаването на нови молекули за лекарства за очи. С политиката на концесия на производството и предлагането на пазара на патентовани молекули на френски и чуждестранни фирми, Transphyto се превръща в най-успешната новоучредена компания във Франция.

Основни партньори на Transphyto са Allergan, Ciba - Vision, MSD и др. Тази стратегия е много продуктивна, но не позволява на Transphyto да бъде призната от офталмолозите по света. През 1994 г. е създадена компанията Théa Laboratories, която има за цел внедряването на новите продукти на Transphyto, първоначално във Франция, а по-късно и в цяла Европа.

Анри Шибре продължава семейната традиция и разработва иновативни опаковки за своите продукти. През 1996 г. той създава първия флакон без консерванти (ABAK SYSTEM), който запазва съдържанието стерилно в продължение на два месеца след отварянето, благодарение на внедрен мембранен филтър. При това се избягват нежеланите странични ефекти на консервантите. По ирония на съдбата, Анри отхвърля консервантите, които баща му въвежда преди около 50 години! Системата ABAK е много успешна, като продажбите достигат над 10 милиона флакона годишно.


Жан-Фредерик Шибре (1975)

През 2008 г. Жан-Фредерик Шибре заема поста президент на компанията Laboratoires Théa, поемайки по този начин по стъпките на семейството си, а Анри Шибре остава отговорен за научната и финансовата стратегия на групата.

След като завършва образованието си и изкарва двугодишен стаж в испанското дъщерно дружество Théa, Жан-Фредерик се захваща с управлението на международната политика на групата, като създава нови дъщерни дружества в Германия, Великобритания, Ирландия, Полша и Гърция, а също така създава и изключителна дистрибуторска мрежа за продажби както в Субсахарска Африка, така и в Северна Африка.

През 2009 г. Жан-Фредерик успешно осъществява придобиването на продуктовото портфолио на Novartis, като по този начин Théa се установява в още няколко държави, включително Русия. Чрез по-нататъшни придобивания, в рамките на две години Théa получава достъп до пазарите в Швеция, Норвегия, Финландия, Дания, Австрия и Турция.

Théa успешно съчетава географското си развитие със значително увеличение на своята продуктова гама. Целта на Жан-Фредерик е Théa да предложи пълна гама от продукти за офталмолозите, в области като диагностиката, хирургическите интервенции и лечебните процедури.

 

Synapsis Synapsis Synapsis Synapsis Synapsis